Kēkss nu noteikti ir tas našķis, par kuru atrodams milzīgs skaits variāciju. Par klasiku būtu uzskatāms kēkss ar riekstiem vai rozīnēm, taču papildināt kēksa mīklu var teju ar jebko, kas vien pašam garšo. Jau labu laiku iepriekš biju izdomājusi, ka šodien cepšu krāsainu kēksu, daļai mīklas pievienojot kakao, un, pēc mammas teiktā, arī mana omīte tā mēdza darīt. Ar nožēlu gan jāatzīst, ka vairs neatceros, kā garšoja omītes kēkss, atceros vien milzīgo kēksa veidni. Taču recepte vēl aizvien ir aktuāla, un kēkss sanāk ļoti labs, par to vislabāk liecina ātrums, ar kādu kēksa gabaiņi tikko pazuda no virtuves galda.

SASTĀVDAĻAS:

150g margarīna;

1 glāze cukura;

2 – 3 olas;

1/2 citrona;

1 glāze kefīra vai rūgušpiena;

1/2 tējkarote sodas;

100 g rozīņu;

2 glāzes miltu.

PAGATAVOŠANA:

1. Mīkstā sviestā iemaisa cukuru, pievieno olas, visu sakuļ.

2. Masai pievieno citrona miziņu un citrona sulu.

3. Masai pārmaiņus lej klāt kefīru (rūgušpienu) un ber miltus. Mīklu labi samaisa.

4. Mīklai pievieno sodu un nomazgātas, nosusinātas, miltos apviļātas rozīnes.

5. Mīklu lej ar sviestu ieziestā veidnē un cep līdz kēkss gatavs.

6. Kad kēkss atdzisis, izņem to no formas un pārber pūdercukuru vai arī pārlej izkausētu šokolādi.

MANA PIEREDZE:

Ar kēksa saturu var droši variēt. Šoreiz papildus rozīnēm pievienoju marmelādes gabaliņus, taču kēksu var cept arī bez piedevām, vai to papildināt ar šokolādes gabaliņiem, riekstiem, sukādēm utt, utt.

Garšas dažādošanai daļu kēksa mīklas var papildināt ar kakao un veidot raibu kēksu, vai arī- cept šokolādes kēksu, kakao liekot klāt visai mīklai.


Kategorijas: Kūkas

10 atbildes.

  1. Anna saka:

    Kādā temparatūrā jācep un uz cik ilgu laiku?

    • Banija saka:

      Parasti cepu 180-200 grādos aptuveni 40 minūtes, bet pēc pirmajām 30 min pārbaudu kēksa gatavību, iedurot ar kociņu. Kad mīkla vairs nelīp pie kociņa, kēkss gatavs.

  2. Anna saka:

    kādam jābūt glāzes izmēram ml?

  3. Fubn saka:

    Sveiki. Kā var izcept ar marmelādi?
    Izcepu, bet viss izkusis piecepies pie formas apakšas! 😀

    Atbildēt
    • Banija saka:

      Pamēģini sagriezt smalkākos gabaliņos un tos pirms pievienošanas mīklai apviļāt miltos. Lai izdodas!

      Atbildēt
    • Anete saka:

      Ja liek marmelādi, apakšā jāieklāj cepamais papīrs, tad nepielips.

      Atbildēt
  4. Lize saka:

    Cik ir mililitrs pret gramiem?

    Atbildēt
    • Banija saka:

      Viss atkarīgs no produkta, kuru sver. Piemēram, 1 glāze cukura = 200g = 250ml; 1 glāze miltu = 160g = 20 ml.

      Atbildēt
  5. laura saka:

    No cik gadiem tu jau taisi kēksus?

Atbildēt Anna