Savulaik, kad burbuļdzērienu izvēle veikalu plauktos nebija tik plaša, omīte vārīja visdažādākos ķīseļus – no sulām, kompotiem un svaigām ogām. Jāatzīst, vislabāk man garšoja tie ķīseļi, kuros netīšām bija izveidojušies mazie kunkulīši no cietes, tādēļ dažkārt pat speciāli vaicāju, lai vāra ar kunkuļiem, jo tie visgardākie. Tagad, vasaras laikam, vislabāk piestāv skābenie rabarberu un ērkšķogu ķīseļi.
SASTĀVDAĻAS:
1l ūdens;
300g ērkšķogu vai rabarberu;
150g cukura;
4 ēdamkarotes kartupeļu cietes;
citrona vai apelsīna miziņa.
PAGATAVOŠANA:
1. Ogām nokniebj ziedu paliekas un noskalo, bet, ja gatavo ķīseli no rabarberiem, tos nomizo un sagriež gabaliņos.
2. Katliņā ielej 750ml ūdens, pievieno cukuru, citrusa miziņu un uzkarsē.
3. Tad ieber sagatavotās ogas vai rabarberus un vāra, līdz ogas mīkstas.
4. Kartupeļu cieti izšķīdina 250ml auksta ūdens un, maisot katla saturu, ielej katliņā.
5. Visu lēnām uzvāra.
MANAS PIEBILDES:
Ķīselim piemērotas zaļas, negatavas ērkšķogas. Gatavojot ķīseli no rabarberiem pavasarī, pirmos mīkstos kātus nemizo, bet tikai nomizo.