Vēja kūkas jeb iecienītās Vecrīgas ir klasika. Un klasiskām vērtībām nav nepieciešami paskaidrojumi un gari ievadi.
SASTĀVDAĻAS:
4 olas;
150g kviešu miltu;
100g sviesta;
šķipsniņa sāls;
250g piena vai ūdens;
pūdercukurs pārkaisīšanai;
25g cukura;
250g saldā krējuma;
vaniļa.
PAGATAVOŠANA:
1. Katliņā uzvāra pienu (ūdeni) kopā ar sviestu un sāli.
2. Vārošā pienā (ūdenī) pieber izsijātus miltus un maisot karsē, kamēr mīkla ir vienveidīga un atdalās no katliņa malām.
3. Kad mīkla nedaudz atdzisusi, pa daļām iemaisa saputotas olas.
4. Uz plāts liek apaļas mīklas piciņas un liek krāsnī, kas sakarsēta līdz 220 grādiem.
5. Pirmās 15 minūtes kūkas cep 220 grādu karstumā, pēc tam temperatūru samazinot līdz 180 grādiem (kopējais cepšanas laiks – aptuveni 25 minūtes). Ielāgo, pirmās 15 minūtes NEDRĪKST virināt krāsns durtiņas.
6. Saputo saldo krējumu kopā ar cukuru un vaniļu, iepilda kūkās.
7. Gatavas kūkas pārkaisa ar pūdercukuru.
PIEBILDES
Pamēģini variēt ar pildījumu, piemēram, putukrējumam pievieno biezpienu, kondensētu pienu vai kakao pulveri.